Πάσχα με σούβλα ή σχάρα;

Πάσχα με σούβλα ή σχάρα;

Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πάσχα. Το ψήσιμο στη σούβλα είναι απαιτητικό μιας και θέλει αρκετή προετοιμασία και αλλά και μαεστρία από την πλευρά του ψήστη.

Στη σούβλα βάζουμε συνήθως μεγάλα κομμάτια κρέατος όπως είναι το αρνί ή το κατσίκι αλλά και κρέατα τα οποία είναι τυλιγμένα με λίπος, όπως είναι το κοκορέτσι ή τα φρυγαδέλια. Η προετοιμασία που απαιτείται είναι αρκετή και ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα, για να επιτευχθεί το επιθυμητό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Το πλύσιμο του αρνιού και το δέσιμό του στη σούβλα πρέπει να είναι καλό και σφιχτό, τα κάρβουνα να είναι σωστά τοποθετημένα κάτω από το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα, οι γνώστες τα βάζουν τα περισσότερα κάτω από τα πόδια και του αγκώνες. Για κάποιον που δεν γνωρίζει σίγουρα όλα αυτά φαντάζουν βουνό.

Το ψήσιμο στη σούβλα θέλει χρόνο. Ενδεικτικά, ένα αρνί βάρους 12 κιλών χρειάζεται περίπου 4-5 ώρες ψήσιμο και συχνό άλειμμα με λάδι και ρίγανη ή δεντρολίβανο, για να μη στεγνώσει. Για ευκολία στο εμπόριο θα βρείτε καρυκεύματα ειδικά για αρνίσιο κρέας που απλά θα το κάνουν πιο νόστιμο από ποτέ. Πότε είναι έτοιμο; Όταν το κρέας ξεκολλάει εύκολα από τα κόκκαλα, η πετσούλα έχει πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα και είναι τραγανή. Η λίστα σίγουρα είναι μεγαλύτερη μιας και το ψήσιμο στη σούβλα είναι πραγματική ιεροτελεστία η οποία περνάει από γενιά σε γενιά.

Πολλοί όμως, είτε λόγω χώρου είτε λόγω  εμπειρίας, επιλέγουν να ψήσουν στη σχάρα. Εδώ σίγουρα δεν μιλάμε για ολόκληρο αρνί, αλλά για τρυφερά και ζουμερά παϊδάκια (αρνίσια ή χοιρινά), μπριζόλες, σουβλάκια λαχανικά και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει. Η φωτιά και τα κάρβουνα παίζουν σημαντικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση, αλλά μιας και τα κομμάτια κρέατος είναι μικρά, σίγουρα είναι πιο εύκολο να ψηθούν.

Όποια επιλογή και να κάνετε για την Κυριακή του Πάσχα, το σίγουρο είναι ότι αυτή η μέρα ανήκει στην οικογένεια και στους αγαπημένους μας. Όλοι μαζί να παρακολουθούν τη διαδικασία, ενώ η όρεξη μεγαλώνει καθώς οι μυρωδιές από το κρέας που ψήνεται γεμίζουν τον αέρα.