Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής στην κουζίνα;

Η υγιεινή στην κουζίνα είναι σημαντική καθώς δημιουργούνται μικρόβια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Ας δούμε τα πιο βασικά:

  1. Πριν αρχίσετε οποιαδήποτε εργασία, τα χέρια πλύνετε τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, είτε πρόκειται να σας προσφέρουν βοήθεια ή πριν καθίσουν στο τραπέζι να φάνε.
  2. Ο πάγκος στον οποίο ετοιμάζετε το φαγητό πρέπει να είναι πάντα καθαρός. Έτσι θα αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων αλλά θα μπορείτε να δουλεύετε και με μεγαλύτερη ευκολία.
  3. Διαχωρίστε το ωμό κόκκινο κρέας, το κρέας των πουλερικών και τα θαλασσινά από όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα. Οι επιφάνειες στις οποίες έχει κοπεί ωμό κρέας καλό είναι να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση τους.
  4. Τα μικρόβια και τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία. Τα σφουγγάρια και οι απορροφητικές πετσέτες κουζίνας έχουν την τάση να «εγκλωβίζουν» μικροοργανισμούς. Καλό είναι να τα πλένετε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι και κυρίως να τα ανανεώνετε συχνά.
  5. Πολύ καλό και “αγνό” απολυμαντικό είναι το ξύδι. Χρησιμοποιείστε το στο σφουγγάρι και στον πάγκο της κουζίνας στον οποίο έχετε ακουμπήσει ωμό κρέας και ψάρια.