Μερικά εύκολα βήματα για να επανέλθεις μετά τις γιορτές

Οι γιορτές ως γνωστόν, είναι μια περίοδος κατά την οποία οι περισσότεροι από εμάς ξεφεύγουμε λίγο όσον αφορά το φαγητό, τα γλυκά και ίσως το αλκοόλ.

Μετά τα Χριστούγεννα αρχίζει μια περίοδος αποτοξίνωσης. Αυτό  δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αυστηρή δίαιτα ή στερήσεις. Έχει να κάνει περισσότερο με την αποχή από κάποιες τροφές και με κατανάλωση κάποιων άλλων, που θα δούμε παρακάτω.

Σημειώσαμε μερικά πρακτικά και εύκολα διατροφικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε μετά την πλούσια σε θερμίδες, περίοδο των γιορτών.  Φυσικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ,καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, μιας και κάποιο ή κάποια από αυτά να μην είναι για σας.

  1. Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς κρέας δεν νοείται. Η μετά-Χριστουγέννων εποχή είναι καλή για να μειώσετε κυρίως το κόκκινο κρέας. Περιορίστε το σε 1 φορά την εβδομάδα για ένα διάστημα που εσείς θεωρείτε αρκετό και καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
  2. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε όσπρια. Εντάξτε τα στο τραπέζι σας, 1-2 φορές την εβδομάδα μιας , οι φακές, τα φασόλια, η φάβα, τα ρεβίθια κλπ,  είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες  και υδατάνθρακες. Προσοχή στο υπερβολικό λάδι.
  3. Καταναλώστε λαχανικά εποχής, όπως μαρούλια, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και άλλα! Είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για τον οργανισμό.
  4. Το νερό είναι απαραίτητο. Οι ειδικοί συστήνουν περίπου 1- 1,5lt νερό την ημέρα. Αυτό ανεξαρτήτως εορτών. Άρα αυξήστε το νερό και μειώστε τα ανθρακούχα ή αλκοολούχα ποτά. Οι φρεσκοστημένοι χυμοί είναι καλή ιδανική λύση αν το νερό σας φαίνεται “βαρετό”.
  5. Ξαναβάλτε τη γυμναστική και την άσκηση στη ζωή σας. Την περίοδο των γιορτών μπορεί να κάνατε κάποιες απουσίες από το γυμναστήριο. Κατανοητό. Τώρα όμως προσπαθήστε σιγά-σιγά να ξαναμπείτε στο πρόγραμμα σας χωρίς να το παρακάνετε. Να δείτε που θα επανέλθετε γρήγορα και το διάλειμμα αυτό θα σας έχει κάνει καλό.

Τα παραπάνω tips είναι αρκετά εύκολα και πρακτικά για να μπορέσετε να ξαναβρείτε τους “ρυθμούς” σας μετά την περίοδο των Χριστουγέννων.